logo Hemit

– Vi har ikke angret en eneste dag på at vi valgte Hemit

I flere år har hemitansatte jobbet med IKT på det nye Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal (SNR). Nå gjenstår siste innspurt det kommende halvåret før sykehuset skal stå helt ferdig.  

Publisert 06.12.2024
Menn i gule jakker som står ved siden av en maskin
Tor Arne Hage (t.v), prosjektleder for AV- og IKT-utstyr, og Kjetil Morken, prosjektleder for SNR i Hemit. Her avbildet på det splitter nye laboratoriet på Hjelset.

– Vi har en hektisk periode fremover med å få alt til å fungere for Helse Møre og Romsdal og pasientene som skal inn på sykehuset, sier Kjetil Morken, prosjektleder for SNR i Hemit.  

Hemit har ansvaret for det aller meste av IKT-utstyr i SNR, og har sørget for at fast og trådløst nettverk, Myco-telefoner, telefonitjenester, overfallsalarm og AV- og IKT-utstyr kan tas i bruk etter at Psykiatri- og habiliteringsbygget åpnet i oktober. 

Nå intensiveres arbeidet for fullt, og mye skal skje det neste halve året for sykehuset på Hjelset, som skal gradvis tas i bruk for alle avdelinger fra januar til mai 2025.   

En lang gang med dører
Sykehuskorridorer på Hjelset.

Toppmoderne nettverk 

For Hemit har det vært stort fokus på å få på plass det avanserte nettverket på sykehuset, Software Defined Access (SDA).  

Sykehuset på Hjelset blir nemlig blant de første i landet til å ta i bruk nettverksteknologien SDA, som kan bruke kunstig intelligens for å bidra til å sikre at alle livskritiske systemer er operative og kan brukes i pasientbehandling.  

Datanettet er en viktig teknologisk grunnmur på et sykehus, og er transportvei for nesten all teknikk i bygget; vannforsyning, ventilasjon og medisintekniske systemer som overvåker pasienten, og gir livsviktig tilgang til informasjon om pasienten.

Et nettverksbrudd på sykehus kan føre til at produksjonen går ned, planlagt aktivitet utsettes og akutte situasjoner i ytterste konsekvens må omdirigeres til andre sykehus. I verste fall kan dette føre til at liv går tapt.  

– Med denne teknologien får vi en helt unik innsikt i alt som skjer i nettverket. Vi kan blant annet forutse mulige feilsituasjoner før de oppstår. På sikt vil vi få mer kunnskap om det som skjer i nettet, alt fra trusler til bruk av programvare og feil som kan oppstå. Når vi etter hvert får et godt datagrunnlag, vil vi se effekten av et enda mer stabilt og oppegående nett, sier prosjektleder Morken. 

En gruppe menn iført sikkerhetsvester
Prosjektlederne sammen med gjengen i Lokal Service på Hjelset.

Får ros  

Sjukehuset i Nordmøre og Romsdal er blant de største prosjektene i Helse Midt-Norge, og til sammen 100 ansatte i Hemit har vært involvert i arbeidet med IKT-infrastrukturen.  

Odd Arne Maridal, IKT-sjef i Helse Møre og Romsdal, har hatt et tett samarbeid med SNR-teamet i Hemit.  

– Da vi for mange år siden valgte å bruke Hemit som leverandør, var det ikke et gitt valg. På St. Olavs hospital var det Telenor som fikk oppdraget. Vi har ikke angret en eneste dag på at vi valgte Hemit. Sammen har vi utviklet oss med å bygge erfaring og kompetanse. Hemit sørger for at vi har en helhet rundt IT, som jeg tror ingen andre ville klart, sier Maridal.  

2000 ansatte skal etter hvert flytte inn på sykehuset, og svært mange er spente på å ta i bruk det splitter nye bygget, forteller IKT-sjefen.  

– Vi gleder oss veldig til å flytte inn, men er samtidig klare over at ukene og månedene frem til oppstart av hele SNR Hjelset, blir krevende for oss. Derfor er det helt avgjørende at vi og Hemit fortsetter det tette samarbeidet for å klare løpet, sier Maridal.